Aitäh, et osalesid esimesel veebifestivalil!

NAKS teatrifestival noortele vaatajatele, teatritegijatele ja õpetajatele toimus 18.-23. oktoobril 2021. Pühapäevani, 31. oktoobrini on võimalik festivali kavas olnud etendusi priilt järele vaadata www.naksfestival.ee lehel.

Aitäh, et osalesid esimesel ASSITEJ Eesti Keskuse korraldatud veebifestivalil! Rõõm on näha, et nii paljud inimesed Eestimaa eri otstest tegid meiega kaasa ühe toreda seikluse. Festivali nädalal külastas lehte 1496 inimest ning pea 600 inimest on end registreerinud ja programmist osa saanud. Seda loodetavasti koos sõprade, pere ja oma õpilastega koos! 

Palun, jaga meiega ka tagasisidet oma külastuskogemusest SIIN või vabas vormis, kirjutades naksfestival@gmail.com 

Sellel aastal tõime publikuni üheksa eriilmelist noorele vaatajale suunatud lavastust. Osalesid Eesti Noorsooteater, Miksteater, Oma Lava, Piip ja Tuut Teater, Teatri- ja Muusikamuuseum, Tartu Mänguasjamuuseumi Teatri Kodu, Improteater IMPEERIUM ning väliskülalised Ilmatila Soomest ja Productions Y2D Kanadast. Neid spetsiaalselt festivali jaoks salvestatud etendusi näeb veel täiesti priilt meie lehelt kuni pühapäevani, 31. oktoobrini. Ära jäta võimalust kasutamata, kui miski on veel nägemata! Erandiks on Improteatri etendus, mis sündis kohapeal publiku kaasabil ja mille jätame maiuspalana kauemaks lehele ülesse!

Kavas oli füüsilist ja visuaalteatrit, luuleteatrit, sõnamänge ja mängusõnu, kaasaegset tsirkust ja tantsu, muinasjutuvestmist, objektiteatrit jm. Seda kõike väikestele alates 1. eluaastast kuni suurteni 99. eluaastani välja. 

Nendel teemadel arutleti ka vestlusringides, mis on festivali kodulehel alaliselt järelkuulatavad arutelud all. Soovitame põnevaid vestlusi kuulata ja koos noortega kaasa mõelda! Vestlusringe viisid läbi Jaanus Vaiksoo, Silvia Soro, Terje Bernadt, Marek Demjanov, Tiina Mölder, Kirsten Simmo ja Kristiina Oomer.

NAKS festivalil oli üks päev pühendatud valdkondadeülesele lastekultuuri seminarile “Kuidas lugeda kunsti?”, mis on alaliselt järelvaadatav ning seda kahes keeles: eesti ja inglise. Seminari juhtis Eduard Odinets ning kõnelesid Suzanne Osten, Rein Agur, Sasha Pepeljajev, Timo Steiner, Jan Kaus, Karmo Mende, Anu Aun, Eva Kalbus, Rita Rätsepp, Anne Kleinberg ja Helena Maria Reisner. Kuulsime ka ärksaid arvamusi Püha Miikaeli Kooli lastelt teemal “Mis on kunst?” ja “Mis saaks, kui kunst ära keelata?”. Saime teada, et absoluutselt KÕIK meie ümber on kunst ning elu ilma selleta ei olekski või kui oleks, siis väga kurb.

    

Kodulehelt leiab veel Laste Ööülikooli Kadri Voorandiga ning väga liigutava prantsuse noortenäidendi “Tüli” (Mohamed El Khatib) avaliku lugemise ja vestluse autoriga Prantsusmaalt, mida kindlasti tasub koos klassi või perega järele vaadata ning teemade üle arutada. Näidend on kirjutatud vestluste põhjal 8-aastaste lastega, kelle vanemad on lahutatud. Lugemisel osalesid 17-20 aastased noored, lavastas Oliver Reimann. Vestlusringi juhtis Priit Põldma ja prantsuse keelest tõlkis Maria Esko.

  

Improteater IMPEERIUM tõi NAKSi publiku ette ainukese, aga seda erilisema live-etenduse, kaasakiskuva improvisatoorse mängu “Kujutluse võim ehk koomiliste šketside õhtu”, mida sai iga pealtvaataja natuke suunata ning kõik sündis sel hetkel esmakordselt publiku silme all. Kui sul jäi nägemata, milline on üks improteater, siis IMPEERIUMi etendus on alaliselt järelvaadatav meie lehel.

 

Vaata tervet pildigaleriid siit. Autor: Luisa Greta Vilo.

Ettesalvestatud etendused on vaadatavad kuni 31. oktoobrini, kuid ülejäänud programm jääb festivali lehele alaliselt ülesse.

Jääme ootama teie tagasisidet. Käige teatris, kontserdil, kinos ja muuseumis – toetage kultuurielu ning püsige terved!

Järgmiste kohtumisteni!

ASSITEJ Eesti Keskus

Korraldasid: Anna Leena Koržets, Reeli Lonks, Janika Johanna Koppel, Marek Demjanov, Kaido Rannik, Allan Kress.
Teostus: Videolevels, Still Frame, Mait Visnapuu, Carmen Seljamaa, Art Konverentsitehnika.
Tõlkisid: Tiia Falk, Karin Keerdo-Massa, Hanna Hiiesalu, Maria Esko.
Laste videoklipid: Liina Särkinen, Rasmus Pärnpuu, Marta Liise Demjanov.
Toetasid: Eesti Rahvakultuuri Keskus, Eesti Kultuurkapital, Tallinna Haridusamet, Prantsuse Instituut Eestis.
Täname: Eesti Teatri Agentuur, Sõltumatu Tantsu Lava, Tallinna Linnateater, Piip ja Tuut Teater, Püha Miikaeli Kool.

ASSITEJ Eesti Keskus tänab kõiki osalejaid, vaatajaid, oma meeskonda ja abilisi ning festivali toetajaid!

Jälgi meid:
www.assitej.ee
www.naksfestival.ee
www.facebook.com/assitejeestikeskus
www.instagram.com/assitejeesti_naksfestival 

Tagasiside vaatajatelt ja osalejatelt:

Soovin õnne ja tänan – te korraldasite haarava festivali! Minu arvates oli see täiuslik mahult, sisult, teemadelt ja programmi pikkuselt. Mulle meeldis väga see, et olite korraldajatena iga hetke saatjaks – see polegi iga kord iseenestmõistetav. Seminaril esinejate valik oli samuti mõnus klaster. Veebis võib! Suur tänu ja saagu neid palju.

Veebifestivali vormil tundub olevat meie kiirel ajal tulevikku. Sellest võiks kujuneda tervitatav noore vaataja teatri teabe ja ka teatriõppe platvorm. Diskussioonid ja seminar just seda suunda avardasid – need olid huvitavad ja informatiivsed. Dialoogi peaks kindlasti jätkama ja ka selleks on veebis häid vahendeid.

Elavat etendust ei asenda miski, eriti noorele vaatajale. Veebifestival annab pigem täiskasvanule võimaluse rahulikult enne lapsega teatriminekut teha valikuid, kuhu minnakse, mis teemal ennast ette valmistada jne. Aga nagu viitas seminaril Suzanne Osten, see ei ole ka lahendus. Täiskasvanu oma kõige paremas tahtes last kaitsta peidab ja varjab saladusi, mida lapsed niikuinii tajuvad ja hiljem valusalt endas edasi kannavad. Täiskasvanu võib hirmuda ja blokeerida kunstniku ja noore vaataja kohtumist.

Teatrikunst on võimalus jagada olulisi sõnumeid turvaliselt füüsiliste metafooride ja sümbolite keeles. Lastele on selle keele lugemine loomuomasem kui abstraktne mõtlemine ja kirjapandud literatuur. Tervitan soojalt NAKS festivali püüdlusi sisuka ja kunstiküpse noore vaataja teatri poole!