Milleks on vaja lastele kultuuri ja kuidas lugeda kunsti?

20.10.21

Neljapäeval, 21. oktoobril toimub teine lastekultuuri veebiseminar ASSITEJ Eesti Keskuse korraldatava NAKS festivali raames. Seekord on seminaripäeva teemaks “Kuidas lugeda kunsti?”, mille käigus otsitakse vastuseid küsimustele, kas kunstis on laste jaoks tabuteemasid ja milline on kunsti kogemise mõju lapse arengule.

Päeva esimeses pooles kõnelevad praktikud teatri-, muusika-, kujutava kunsti, tantsu- ja filmivaldkonnast. Oma mõtteid jagavad Rootsi kirjanik, lavastaja ja stsenarist Suzanne Osten, kes on oluline noore vaataja teatri uuendaja ja eestkõneleja Põhjamaades, samuti lavastaja ja teatripedagoog Sasha Pepeljajev Venemaalt ning Rein Agur, Timo Steiner, Jan Kaus, Karmo Mende ja Anu Aun Eestist. Päeva teises pooles jagavad kogemusi pedagoogid ja psühholoogid Eva Kalbus, Rita Rätsepp, Anne Kleinberg, Helena Pihel ja Indrek Lillemägi ning õpilane Helena Maria Reisner. Seminari juhib Assitej Eesti ja Riigikogu liige Eduard Odinets.

Kultuuri- ja hariduse edendajad mõtisklevad lapsepõlve kõige eredamate kunstikogemuste ja nende mõju üle hilisematele valikutele elus. Milliste vahendite ja tegevustega saab aidata lapsi ja ka täiskasvanuid kunsti paremini mõistma ning hindama? Lisaks tulevad ettekandele vaimse tervisega ja lapse loovuse arenguga seonduvad teemad, eriti käesoleval väljakutsete rohkel ajal.

Seminar toimub 21. oktoobril kell 10.00 – 19.00 Sõltumatu Tantsu Lavalt otseülekandena www.naksfestival.ee pealehel. Päeva lõpetab kl 18.00 – 19.00 Improteatri IMPEERIUM live-etendus, mida saab vaadata kohapeal või veebi teel. Seminaril on sünkroontõlge inglise ja eesti keelde ning seminar ja õhtune etendus on kõikidele vaatajatele tasuta. Samuti näeb festivali kodulehelt oktoobrikuu lõpuni etendusi, näidendilugemist, laste ööülikooli ja arutelusid.

Seminari toetavad Tallinna Haridusamet, Eesti Rahvakultuuri Keskus ja Eesti Kultuurkapital.

*

Ajakava ja esinejad:

10.00 TEATRIKUNST: Rein Agur, lavastaja
10.25 TEATRIKUNST: Suzanne Osten (Rootsi), lavastaja, stsenarist, kirjanik (ette salvestatud)
10.50 TANTSUKUNST: Sasha Pepeljajev (Venemaa), teatripedagoog, lavastaja
11.15 KIRJANDUS: Jan Kaus, kirjanik
11.40 Sirutuspaus 10 min
11.50 MUUSIKA: Timo Steiner, helilooja, Tallinna Muusika- ja Balletikooli juht
12.15 KUJUTAV KUNST: Karmo Mende, lavastuskunstnik, Eesti Lavastuskunstnike Liidu juhatuse esimees
12.40 FILMIKUNST: Anu Aun, filmirežissöör, stsenarist
13.05 Lõunapaus 55 min
14.00 Eva Kalbus, Tallinna 32. keskkooli teatrisuuna juhendaja
14.25 Helena Pihel, Eesti Tantsuagentuur, koreograaf, tantsupedagoog
14.50 Anne Kleinberg, Laste Vaimse Tervise Keskus, juhataja, psühhiaater
15.15 Sirutuspaus 10 min
15.25 Rita Rätsepp, City Tervisekliinik, näitleja ja psühholoog
15.50 Indrek Lillemägi, Tallinna Pelgulinna riigigümnaasiumi direktor
16.15 Paneeldiskussioon: Rita Rätsepp, Helena-Maria Reisner (Vanalinna Hariduskolleegiumi õpilane), Indrek Lillemägi, Eduard Odinets.
17.00 Lõppsõna Eduard Odinets
18.00-19.00 Improteatri IMPEERIUM tasuta live-etendus kohapeal ja veebis

www.naksfestival.ee