Ilmus esimene noore vaataja teatri uudiskiri koostöös Eesti Teatri Agentuuriga

Noore vaataja teater | jaanuar–aprill 2023
Tutvu infokirjaga SIIN

 

ASSITEJ Eesti Keskuse uudised:

TEATRISÄDE KOOLI – kuidas rääkida õpilastega teatrist?

ASSITEJ Eesti Keskus korraldab sel kevadel projekti “Teatrisäde kooli – kuidas rääkida õpilastega teatrist?”, mille raames toimuvad ühepäevased seminar-töötoad kuues Eesti maakonnakeskuses, kuhu on oodatud vastava piirkonna üldhariduskoolide õpetajad (eelkõige emakeele- ja klassiõpetajad ning huvijuhid, kuid ka teised huvilised). Töötoad toimuvad Tallinnas, Tartus, Valgas, Pärnus, Kärdlas ja Narvas.

Seminar-töötubasid viivad läbi kaks koolitajat: pikaajalise teatripedagoogilise kogemusega lavastaja Jaanika Juhanson ning teatripedagoog ja rakendusteatri praktik Katrin Nielsen. Programmi võtab kokku erinevate temaatiliste ettekannetega seminaripäev Tallinnas, Tallinna Rahvaülikooli ruumides 9. juunil.
Programm annab Eesti üldhariduskoolide emakeeleõpetajatele, klassiõpetajatele ja huvijuhtidele esmased oskused, kuidas koos õpilastega pärast etenduse külastust nähtut analüüsida. Samuti annab programm õpetajale nõuandeid, kuidas kooligrupile külastamiseks sobivat ja arendavat etendust valida.

 

20. märtsil tähistatakse ülemaailmset noore vaataja teatri päeva, mille raames annab ASSITEJ Eesti Keskus välja Väikese Printsi tunnustusauhinna.


NAKS festival 2023 Valgas

Järgmine NAKS festival toimub 2.–4. novembril, seekord natuke pisemana ja veidi kaugemal, kahe riigi piirilinnas, Valgas. Kogu festivali ja lastekultuuri seminari fookuses on elu äärealadel ja kiusamine laiemas plaanis.
Festivali lõplik programm on veel koostamisel, aga oma osalemist on kinnitanud Mine Nilay Yalcin etendusega “Blikk” Norrast, Eesti Noorsooteater lavastusega “Kõik ägedad asjad”, Piip ja Tuut Teater muusikalise lavastusega “Tallinna karud” ja Kellerteater põnevikuga “Canterville’i kummitus”.
Taaskord tulevad ettelugemisele ka värskelt tõlgitud näidendid noorele vaatajale: Rebecca Örtmani “Kivi sinu kõhus” (Rootsi) ja Nathalie Papini “Eikellegimaa” (Prantsuse; koostöös Prantsuse Instituudiga Eestis). Näidendite avalikud lugemised lavastab Maria Usk Valga noortega.
Lastekultuuri seminaril käsitleme teemasid, nagu kuidas me kiusamise ära tunneme, kus me kiusamist kohtame, miks toimub kiusamine, mis toimub kiusajaga ja kiusatavaga, kuidas kiusamist lõpetada, kuidas sellest üle saada, kuidas mitte muutuda kiusatavast kiusajaks, kas ja kuidas kiusajat karistada, milline vabandus on vastuvõetav ja piisav. Seekord on lastekultuuri seminar noorteprogrammi osa, st kohalikud noored saavad kätt proovida seminari ettevalmistamisel ja läbiviimisel.
Festivali ettevalmistav meeskond on Annika Land-Reisser, Maria Usk, Lisette Metsniit, Marek Demjanov, Tõnu Karpov ja Tambet Juzar (Valga Kultuuri- ja Huvialakeskus). Festivali etendused toimuvad Valga Kultuuri- ja Huvialakeskused.
Festival ootab jätkuvalt ka põnevaid pakkumisi erinevate töötubade korraldamiseks Valgas. Selleks ja muudes küsimustes kirjutage aadressil naksfestival@gmail.com