Lastekultuuri seminar “Tähelepanu, laps!” 4. novembril / NAKS 2022

NAKS teatrifestivali raames toimub 4. novembril Paide Gümnaasiumis lastekultuuri seminar “Tähelepanu, laps!”

NAKS festivali seminar ”Tähelepanu, laps!” on sündinud ühiskondlike tsivilisatsioonikahjustuste märkamisest ja kultuuri rolli võimalustest laste arengut toetavas tööriistakastis.

Märgates saame me võtta vastutuse ja probleemidega tegeleda. Probleemidega tegeledes saame me aga aina enam vastutust võtta. Teatril on suur potentsiaal toetada lapse arengut – nii teatrietenduste kui muude tegevuste näol. 2022 aasta NAKS festivali eripära on see, et me üksnes ei mängi ja ei räägi lastele ja noortele, vaid kutsume ka noored ise sõna sekka ütlema ja kaasa rääkima sellest, mida nad enda arvates vajavad.

NAKS on sügisel läbi viinud küsitluse Järvamaa 6. – 12. klassi noorte seas ja korraldanud noortega kohtumised, selleks et anda noortele võimalus täiskasvanute kõrval ise enda eest rääkida. NAKS korraldajad soovivad anda hääle ka väljaspool suuremaid keskusi elavatele noortele ja neid teatrimaailma tegevustesse kaasata. Selleks saavad kohalikud noored lisaks etenduste vaatamisele ja vabatahtlikule tööle festivali raames võimaluse osaleda ka noortežürii töös ning modereerida festivali ajal igaõhtuseid vestlusringe lavastajate ja näitlejatega.

NAKS seminar tegeleb laste ja noorte arenguvõimaluste ja vajaduste küsimustega. NAKS seminaril annab noorte kultuurikäsitlusest ülevaate Tartu Ülikooli teatriteaduse tudeng Eleriin Miilman. Meie ümber toimuvaid tsivilisatsioonikahjustusi ja nende vastu võitlemise võimaluste üle arutlevad Tartu Uue Teatri ja lapsevanemaks olemise kogemuse põhjal Kadi Rutens, Pimedate Ööde Filmifestivali tegevjuht ja Tallinna Ülikooli kasvatusteaduste doktorant Mikk Granström, Püha Johannese Kooli looja Liivika Simmul ja kasvatusteadlane Tiiu Kuurme.

NAKS seminari olulisemad küsimused on: Mis jääb lapsepõlvest meile tähtsana meelde? Millises vanuses on lapsed teatud asjadele tundlikud? Mis võib lapsepõlve varastada? Miks nüüd, kui elame oma materiaalselt kõige jõukamat ja võimalusterohkemat aega, kannatavad meie lapsed hingeelu häirete käes? Kuidas noor õpib ja miks ta õpib just seda, mida ta õpib? Mis kasu on õppimisest ja kuidas kultuur aitab õppida? Mis huvitab noort kultuuris ja mis huvitab uurijat noore vaataja teatris? Mida on uuritud, märgatud ja soovitatud viimase 15 aasta jooksul noore vaataja teatri teemalistes lõputöödes? Räägime lastest, kes on kasvanud teatris ning sellest, mis toimub kodus ja koolis.

Vaadates meie särasilmseid lapsi ja andekaid noori nn sotsiaalsete ilmastikunähtuste käes rähklemas, on meil täiskasvanutena võimalus võtta vastutus.

Seminarist on võimalik vaadata ka otseülekannet veebis naksfestival.ee ja tv.postimees.ee vahendusel.

Noore vaataja teatri festival NAKS 2022 toimub 2.-5. novembril Paides ja Türil. Programmiga saab tutvuda festivali kodulehel www.naksfestival.ee.

Seminari ajakava:

Lastekultuuri seminar “Tähelepanu, laps!” 4. novembril kl 12.00–15.00 Paide Gümnaasiumis

12.00–12.10 AVASÕNAD

12.10–12.40 Tiiu Kuurme “Lapsepõlv kui hoolas aednikutöö”

12.40–13.10 Kadi Rutens “Lastest, kes kasvavad teatris”

13.10–13.30 Eleriin Miilman “Noore (vaataja teatri) huvi”

13.30–14.00 Mikk Granström “Mida noor õpib?”

14.00–14.30 Liivika Simmul “Lapse tähelepanu”

14.30–15.00 Lõpupaneel ja kokkuvõte.

Päeva juhib lavastaja ja seminari peakorraldaja Maria Usk