Novembri alguses toimub Paides teatrifestival NAKS suuremalt kui kunagi varem

ASSITEJ EESTI KESKUS / NAKS FESTIVAL ‘22

04.10.2022

Novembri alguses toimub Paides noorele vaatajale suunatud teatrifestival NAKS suuremalt kui kunagi varem

Rahvusvaheline noore vaataja teatri festival NAKS tuleb taas ja seekord suuremalt kui kunagi varem! 2. – 5. novembril peetakse Eestimaa südames maha suur juubelifestival: ASSITEJ Eesti Keskus 30 & Paide Muusika- ja Teatrimaja 35!

4 päeva, 18 lavastust, 24 etendust noorele vaatajale, õpetajatele, teatriprofessionaalidele, lapsevanematele ja kõigile kultuurisõpradele!

Festivali raames toimub lastekultuuri seminar “Tähelepanu, laps!” ning iga festivalipäeva lõpus saab kohtuda huvitavate näitlejate ja lavastajatega Paide noorte poolt modereeritud vestlusringides. Esmakordselt viiakse festivali raames läbi kohalikke noori kaasav noorteprogramm! Õpilased saavad osaleda ka töötubades Järvamaa koolides ja lasteaedades ning kuulata värske prantsuse noortenäidendi ettelugemist.

 

Pärast keerulist kovidiaastat ja veebifestivali toimub NAKS taas laval publiku ees, 2.-5. novembril Paides ja Türil. Nelja päeva jooksul jõuavad publikuni kõige uuemad ja mitmekülgsemad etendused lastele ja noortele nii Eestist kui ka välismaalt: Soomest, Slovakkiast, Ukrainast ja Poolast. 

Kaasaegne tsirkus, beebiteater, improvisatsioon, nukuteater, pärimus, tantsu-, visuaal- ja sõnateater, muusika ja noorte osalus. Seda kõike leiabki NAKSi programmist, igale vanusele!

Festival toimub Paide Muusika- ja Teatrimajas, Wittensteini tegevusmuuseumis, Türi Kultuurikeskuses ja kohalikes koolides ja lasteaedades.

Festivalil osalevate esinejate seas on Eesti Noorsooteater, Piip ja Tuut Teater, Kuressaare Teater, Rändteater Vaba Vanker, Ugala Teater, Improteater IMPEERIUM, Soome kaasaegne tsirkus Ilmatila, Rahvusooper Estonia, nukumeister Katanari Slovakkiast, Art Fraction Foundation Poolast, Viimsi Gümnaasiumi teatritrupp EKSPERIMENT ja Paide Teatristuudio, Sandra Lange, Big Wolf Company, Miksteater, Persha vystava Ukrainast, Teoteater, ImproVoc3 ning ZUGA Ühendatud Tantsijad.

4.novembril toimub NAKS festivali raames lastekultuuri seminar “Tähelepanu, laps!”. Kasvatusteadlase Tiiu Kuurme sõnul pole sellist lapsepõlve nagu täna, kunagi inimkonna ajaloos olnud, seotuna tehnoloogilise arengu ja heaoluga. See on teinud lapsest sõltujad ning tarbijad, kuhu täiskasvanute maailm neid suunab. Laps on aga teistsugune inimene, tema kogemusmaailm, vajadused ja suhtlus välismaailmaga on teistsugused. NAKS 2022 seminaril “Tähelepanu, laps!” arutleme me selle üle, millised on laste ja noorte vajadused, valikuvõimalused ja tegelik elu nende ümber. Räägime sellest, milline on kodu, kooli, kunstikogemuste ja meedia roll ning võimalus toetamaks inimese arengut.

NAKS festivali üks korraldajatest, ASSITEJ Eesti Keskuse juhatuse liige Marek Demjanov on kommenteerinud festivali järgmiselt: “ASSITEJ Eesti Keskus on festivali korraldanud Eesti eri paigus juba üle 15 korra. Sel korral siis Paides. Festivali programmi on hoolega valitud lastele ja noortele suunatud lavastused, mis pakuvad avastamisrõõmu ka täiskasvanutele. Programmist leiab muusika-, sõna-, tantsu-, kaasaegse tsirkuse- ja visuaalteatri lavastusi, mis peegeldavad noore vaataja teatri hetkeseisu nii Eestis kui ka välismaal. Festivali raames korraldame ka lastekultuuri seminari, kus räägime põletavatel teemadel ühiskonnas ning lastele ja noortele tehtava teatri vajalikkusest ja eripärast. Uue algatusena oleme festivali juurde loonud noorteprogrammi, kus noored saavad ise kaasa lüüa ja rääkida neid puudutavatel ning neile olulistel teemadel. Festivali ajal toome Paide lasteni ja noorteni mitmed õpitoad, kus on võimalik piiluda teatritegemise köögipoolele ning ka ise selles kaasa lüüa”

Etenduste ja programmi kirjeldustega on võimalik tutvuda www.naksfestival.ee lehel. Pileteid ja festivalipasse saab soetada Fientast (https://fienta.com/naks-festival). Samuti kuuluvad festivaliprogrammi kaks etendust, näidendilugemine, lastekultuuri seminar ja vestlusringid, mis on publikule tasuta. Näidendilugemist ja seminari saab vaadata ka veebiülekande teel festivali kodulehelt ja Postimehest.

 

Õpetajatele on sissepääs prii! Õpetajapileti saab välja võtta Fientast või kirjutades meiliaadressile naksfestival@gmail.com. Samale meiliaadressile kirjutades saab broneerida kohti lasteaia- ja kooligruppidele. 

Festivali toetavad Eesti Kultuurkapital, Eesti Rahvakultuuri Keskus ja Paide linn. Festivali koostööpartneriteks on Paide Muusika- ja Teatrimaja, Paide Gümnaasium, Paide Hammerbecki Põhikool, Prantsuse Instituut Eestis, Tartu Ülikool, Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia, Türi Kultuurikeskus ja Wittensteini Tegevusmuuseum. Festivali korraldab ASSITEJ Eesti Keskus.

 

****

Kontakt:
Marek Demjanov (kunstiline juht)
Tel: 5058876
Reeli Lonks (projektijuht)
Tel: 56629410
assitejeesti@gmail.com

Intervjuusoovide puhul võtke ühendust:
Eva Poll, kommunikatsiooni- ja turunduspraktikant
Tel: 55577420
E-mail: naksfestival@gmail.com

www.naksfestival.ee