Räägi lapsele üks lugu. Noore vaataja teatripäev elusa teatrita.

20.03.2020

RÄÄGI LAPSELE ÜKS LUGU. TÄNA TÄHISTATAKSE RAHVUSVAHELIST NOORE VAATAJA TEATRIPÄEVA ESMAKORDSELT ELUSA TEATRITA.

Rahvusvaheline noore vaataja teatripäev on kandnud alati hüüdlauset „Too laps teatrisse“, kuid sel aastal sobib erakordselt kuulutada: „Räägi lapsele üks lugu“, sest noore vaataja teatripäeva tähistatakse esmakordselt elusa teatrita.

Teater vajab elamiseks publikut. Kui seda ei ole, ei ole ka teatrit. Ajal, mil teater ja tema publik kohtuda ei saa, tuleb olla loominguline, kas või natukenegi! Ülemaailmse noore vaataja teatrivõrgustiku ASSITEJ president Yvette Hardie soovitab teatrisse minemise asemel lugeda lapsele näidendit, olla ise näitleja rollis, luua võimalusi loovaks mänguks käepäraste vahenditega ja kasutada interneti võimalusi loominguliste kogemuste saamiseks sellel uutmoodi keerulisel ajal. See võib sisaldada emakeelset loo jutustamist, raamatute lugemist, animeeritud filme, videoproduktsioone, tantsimist, muusika kuulamist, kunsti töötubasid ja meisterdamist. Lapsevanemad, laske kujutlusvõime väljendusvahendite osas lendama, et arendada last ning elule värvi anda!

ASSITEJ kavatseb luua selliseid allikaid veebi vahendusel. Eestis ja maailmas palju ringi reisinud Piip ja Tuut Teater, kel jääb märtsis ja aprillis ära 33 etendust, teeb video vahendusel etenduse andmisega algust juba sel laupäeval, 21. märtsil kl 12.00 oma kodulavalt lavastusega „Kõik on tipp-topp“. Ainukordsesse vaatemängu on kokku kogutud sobilikumad palad eri lavastustest, mida Piip ja Tuut saavad ette kanda publiku juuresolekuta Facebook Live’i kaudu – see on kõigile vaatajaile tasuta, kestab 30 minutit ja kantakse ette rõõmu pärast. Rahvajuttude aasta puhul võtavad Piip ja Tuut otse-eetris ette lisaks ka mõned ennemuistsed jutud, mis kõlavad väga tänapäevaselt.

Mitmetes maailma riikides ei ole praegu võimalik viia lapsi teatrisse; nad veedavad päevi tubases keskkonnas kontakteerumata ja isolatsioonis, jälgides ainult seda, mida televiisor ja internet suudab pakkuda. Võtkem aga eeskujuks näiteks Anu ja Mart, kellel koos Sipsikuga kodus kunagi igav ei hakanud, sest televiisorit mängiti ise, mis meisterdati pappkarbist, plastiliinist ja pliiatsitest. Loomisvõimel ei ole õnneks piire. Seega lisaks multikate vaatamisele saab ka teatrit kui mängu ise tänastes kodustes oludes ja väiksemates seltskondades vabalt viljeleda. Oluline on koos veedetud aeg ja kogetu.

Kuid mõelge korra nende laste peale maailmas, kellel pole mugavaid kodusid, kelle  vanemad ei  jõua neile pakkuda televiisorit, raamatuid, legosid, hubast aiakest, lemmikloomi – kõike seda, mis hoiaks lapse tegevuses. Lapsed, kelle karm reaalsus on jagada ühtainust tuba teistega ja kellel on vähe asju, mida nad saavad nimetada iseenda omaks. Lapsed, kellel pole juurdepääsu veele, et pesta käsi nii tihti kui praegu vajalik; ja kindlasti kellel pole võimalust omada praegu kalleid sanitaarvahendeid. Lapsed, kes ei saa õppida kodus veebi vahendusel, kuna neil lihtsalt pole juurdepääsu internetile. Lapsed, kelle ainuke soe toit päevas tuleb koolist, mis on nüüd ajutiselt suletud. Rääkimata vanemate ja vanavanemate haigestumisest või töökoha kaotusest. Kui varasemalt jäid vähekindlustatud pered teatrist kaugele, siis praegu mõjutab ja võimendab viirusepuhang ebavõrdsust veelgi.

Lõpetuseks sõnab Yvette Hardie: „Praegusel ajal vajame selliseid tundmusi, mida just teater ja teised kunstiliigid meis esile kutsuvad – kaastunne ja empaatia. Rohkem kui kunagi varem peame mõtlema oma naabritele, lähikondsetele ja puudustkannatavaile. Oma energia ja jõupingutustega peame olema vastutustundlikud ning hoolivad ükskõik millises situatsioonis me ka poleks. Ja las COVID-19 olla komaks jätkuvas lauses inimeste fundamentaalsest vajadusest kunsti järele, mis avaneb meie ees lõpmatult.“

Hetkest, mil olukord on stabiliseerunud, viirus ja hirm seljatatud, too laps ja noor ikka teatrisse!

———–

ASSITEJ Eesti Keskuse ja Eesti Kontserdi koostöös korraldatud BIG BANG seminar jääb eriolukorra tõttu riigis 20. märtsil 2020 ära ning lükkub edasi aasta teise poolde.

Seminari teema on “Muusika ja teater noorele vaatajale: teadlikkus, kvaliteet ning koostöö koolide ja lasteaedadega”. 

Planeeritud esinejad: http://concert.ee/kontserdi-kategooria/big-bang-seminar/