Muljeid Leedu ASSITEJ festivalilt JEGA/COOL!

24.-27. aprillini toimus Leedus Alytuses Leedu ASSITEJ korraldatud festival JEGA/COOL!, mille raames said jälle kokku Põhja- ja Baltimaade ASSITEJ-de esindajad. Seekord puudusid Läti ja Island, Eestist oli kohal kolm inimest: AEK juhatusest Marek Demjanov ja Kaido Rannik ning AEK liige Jaanika Juhanson. Koosolekud toimusid kolmel päeval ja peamiseks aruteluteemaks oli Bibu festival 2024. aastal ning seal toimuv Nordic-Baltic House. Korraldajad pakkusid eelmisel aastal välja võimaluse teha eraldi NB programm, kus oleks neli lavastust lisaks festivali põhiprogrammile ja NBAN (Nordic-Baltic ASSITEJ Network) programm, kus saaks tutvustada liikmesriikide lavastusi, teatreid ja etenduskunstnikke. Leedus töötasime välja programmi, millistest üritustest võiks Nordic-Baltic House koosneda. Samuti on paigas ajakava, millal mingid ettevalmistustööd peavad valmis olema. Kavas on: avamisjärgne tutvumisring,  interaktiivne kohtumispaik NBAN Lounge, speed dating, jalutuskäigud linnaruumis koos veel tundmatute inimestega, lavastuste ja teatrite presentatsioonid, arutelud jätkusuutliku teatritegemise ja rahastamise võimalustest meie regioonis. Eesti esindajate kanda jääb NBAN-i tutvustava lühikese filmi või slaidiprogrammi koostamine.

Sama programmi osi saame kasutada (kokkuleppel korraldajatega) ka ASSITEJ Artistic Gathering’il Serbias 2023 novembris ja ASSITEJ World Congressil Kuubal 2024 mais, mõned päevad pärast Bibu festivali Rootsis.

Festivali Jega/Cool etendustest õnnestus näha 5 lavastust, millest kõige suurema elamuse jättis Dansema tantsuteatri etendus nägemispuuetega lastele. Meeldis see, kuidas tantsijad lastega kontakti leidsid ja lapsed mängu kaasasid. Nagu ikka selliste lavastuste puhul muutub näitleja kõrvaltvaataja jaoks pea nähtamatuks ning tähelepanu läheb sellele, kuidas lapsed mänguga kaasa lähevad (või ei lähe). Veidi teistsugune tundus ka Leedu publik teistel nähtud etendustel. Reageeritakse valjuhäälselt ja müra saalis ei lakanud mõnel puhul kordagi. Seda enam tundus imelik sõnadeta Küprose lavastuse „Still“ ajal saalis lapsi tagant õhutavad teised trupi liikmed.

ASSITEJ Eesti Keskuse juhatuse liige
Miksteatri näitleja ja lavastaja
Kaido Rannik